СТАРТИРА ОБУЧЕНИЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ ВОДОЛАЗИ

СТАРТИРА ОБУЧЕНИЕ ЗА НАПРЕДНАЛИ ВОДОЛАЗИ

На 15 ноември 2023 г. стартира курс за напреднали водолази. Обучението се реализира по идея на сдружение „Инициативи за обществено развитие” и е част от Проект № BG14MFOP001-4.053-0003-C01 с наименование „Обучение за напреднали водолази с допълнителна квалификация и възможност за трудова реализация”, финансиран по СВОМР на МИРГ „Варна, р-н Аспарухово-Белослав-Аксаково“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Обучението е с продължителност от седем дни, а в него ще могат да вземат участие 10 души на възраст над 18 години, без значение от пол и раса, етническа принадлежност или сексуална ориентация, физически здрави. Минимална квалификация на участниците в програмата: „Водолаз в открити води“ е да имат регистрирани минимум 10 водолазни спускания, както и да бъдат с адресна регистрация на територията на гр. Варна.

Това обучение позволява гмуркане с партньор или гмуркане в група, с лимит на дълбочина до 30 м., при завършване на 4 обучителни модула и регистрирани 24 гмуркания. Обучението се извършва по сертификационната програма на SSI (Scuba Schools International) и включва следните модули: „Гмуркане с Нитрокс”, „Гмуркане от лодка”, „Навигация”, „Дълбочинно гмуркане”. Успешно завършилите обучението водолази получават международни сертификати за всяка една придобита специалност.

В програмата е предвидена лекция на тема „Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства пред Институра по Рибни Ресурси – Варна“ . Лектор ще бъде доц. Елица Петрова, директор на Институт по рибни ресурси – Варна. Целта на лекцията е да се обвържат придобитите знания и умения с допълнителна информация за дейностите на ИРР-Варна и потенциалната реализация на сертифицираните водолази в бъдещите проектни и регулярни дейности на института.

Обучението преминава през 2 етапа:

  • Академична част – провежда се в персонализирана онлайн платформа (4 теоритични курса). Четири теоритични лекции на живо за оценяване и допълване на знанията, придобити от електронното обучение.
  • Практическа част– състои се от 3 гмуркания в открита вода.

В практическата част всеки курсист изпълнява набор от упражнения, свързани с неговата безопасност под вода като се прави цялостна оценка на поведението на водолаза на по-голяма дълбочина. Завършването на обучението за всяка специалност приключва с полагане на изпит – теоретичен и практически. Програмата има за цел повишаване квалификацията, знанията и умения на начинаещи водолази и бъдеща реализация в областта на морските изследвания.

––––––––––––––––

За допълнителна информация и записване: Даниела Илиева

sncsdi@abv.bg, моб.: +359 884 060 940

Previous Article